Edi’törün Mekanı

Kampüs Patileri: Sağlık Kampüsünde birlikte yaşadığımız hayvanları tanıyor musunuz?

Sokak, hayvanların özellikle köpeklerin ve kedilerin yaşam alanıdır. Sokakta yaşayan sahipsiz hayvanların yaşam hakları, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ile yasal güvence altına almıştır. Bu Kanunun 3. maddesine göre, “sokaklar, parklar, hayvansal doğal güdü ve yetenekleri ile girebildikleri özel veya kamuya ait ayrımı olmadan ağaçlı, yeşil bahçeler ve tüm açık alanlar dahil olmak üzere, her yer ve köpeklerin doğal olarak yaşadıkları yerler yaşama ortamlarıdır”. Kanundan da anlaşılacağı üzere biz Kampüsümüzde sokak hayvanlarının misafiriyiz, burası onların doğal yaşam alanı. Kampüsümüz sadece kedi, köpek değil, Spil Dağı’nda yaşayan yabani atların da yuvası. Görenler vardır, görmeyenlere de arkadaşları anlatmıştır: Akşam olduğunda Kampüsümüze inip biçilmeyen çimlerimizi yiyip, gezinerek dağa geri dönüyorlar.

Doğaya verdiğimiz zarar ve kontrolsüz betonlaşma sonucunda yaşam alanlarını işgal ettiğimiz, sağlıksız ve tehlikeli ortamlarda yaşamaya mecbur kıldığımız hayvanlara sahip çıkmamız gerekiyor. Şu anda Kampüsümüzde yaşayan otuz üç köpeğimiz (Nazlı, Nalan, Cango, Tosun, Bihter, Cadı, Peynir, Zeytin, Sakallı, Badem, Sultan, Filiz, Balkız, Tarkan, Alya, Korsan, Güneş, Gölge, Edi, Nedi, Fifi, Mars, Pars, Sarp, Karamel, Venüs, Aziz ve daha isim koyamadığım altı yavrumuz) ve saklandıkları için sayılarını bilemediğimiz onlarca kedimiz var. Bu çocukların yaşamı bizim elimizde ve elimizden gelenin daha iyisini yapmamız gerektiğine inanıyorum. Çünkü ortalama ömrü on beş yıl olan kedi ve köpeklerin yaşamı sokak şartlarında maalesef kısalıyor, hatta çoğu sahipsiz hayvan beş yaşını bile göremiyor. Kampüsümüzde yaşayan hayvanlar için ne mi yapıyoruz?

  • Hafta sonları da dahil olmak üzere her gün gelen mama bağışları ve gönüllü öğrenci arkadaşlarımızın öğle araları yemekhanelerden topladığı yemek artıkları ile beslemelerini sağlıyoruz.
  • Herhangi bir yaralanma, kaza durumunda elimizde olan ilk yardım malzemeleri ile müdahale edip gerekli durumlarda veterinerler ile iletişime geçiyoruz.
  • Kısırlaştırma işlemleri için Manisa Büyükşehir Belediyesi ile irtibata geçip gönüllü araç desteği bulabilirsek biz bulamazsak ise belediye aracı ile barınağa ulaşımlarını sağlıyoruz. (Harika olan ise şu an yetişkin dişi köpeklerimizin hepsi kısırlaşmış durumda.)
  • Özellikle yaz döneminde iç ve dış parazitler için antiparaziter uygulamalarını yapmaya çalışıyoruz. (Onları iç parazit dökerken ya da kene içinde görmeye gönlümüz el vermiyor)

Fotoğraftaki köpeğimizin adı Badem, bu köşeye adını veren Edi ile birlikte Fakültemizin önünde yaşıyor. Edi’yi tanımayan yoktur; dersliklere girer, personelin peşine takılır, her insanın onunla oynamak istediğini ve her yemeğin kendisine ait olduğunu düşünür. Yıllardır Kampüsümüzde yaşıyor ve bizimle olmaktan çok mutlu. Biz de Edi ve arkadaşları ile yaşamaktan çok mutluyuz.

Bu dünyanın sadece insanlar için olmadığını, tüm canlıların yaşama hakkı olduğunu gördüğümüz ve kabul ettiğimiz zaman her şey çok daha güzel olacak. Kampüsümüzde yaşayan patili dostlarımız ile ilgili merak ettiğiniz, bildirmek istediğiniz herhangi bir şey olduğunda, özellikle yaralı ya da hasta bir hayvan gördüğünüzde barınaktan önce lütfen bizimle iletişime geçin.

Instagram: @cbubozkoycanları üzerinden bize ulaşabilirsiniz.

Yazar: Ceren YİĞİT

Loading